Metaverse Dijital Pazarlamanın Geleceği Midir?
2021’de Facebook, ‘Meta’ olarak yeniden markalaştı ve Mark Zuckerberg’in ‘bir sonraki internet’ olacak bir metaverse inşa etme niyetini belirtmesiyle birlikte, metaverse’in ileriye dönük yeni odak noktası olacağını duyurdu.
Pazarlamacılar olarak elbette dijital pazarlamanın yeni bir sanal dünyada nasıl görüneceği konusunda spekülasyon yapmaya başladık.
Meta veri deposu kavramı bazılarına hala gizemli gelse de, giderek daha fazla marka, meta veri deposunun izleyicilerle daha önce hiç mümkün olmayan yollarla bağlantı kurma ve heyecan verici ve akılda kalıcı marka deneyimleri sunma fırsatını görüyor.
Metaverse’in 2024 yılına kadar 800 milyar dolarlık bir pazar olacağı tahmin ediliyor. Bu sebepten, kesinlikle yakın zamanda hiçbir yere gitmeyeceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda metaverse teknolojisinin sunduğu fırsatlar görünüşte sonsuz.
Mark Zuckerberg’in avatarıyla ilgili memlerden NFT’lere ve sanal konserlere kadar, metaverse şu anda internetin en sevilen moda kelimesi gibi geliyor. Ama metaverse tam olarak nedir?
Dijital pazarlama ile ne ilgisi var? Bu yazıda Forcem, metaverse teknolojisi hakkında bilgi verecek, gerçeği kurgudan ayıracak ve metaverse’ün dijital pazarlama stratejiniz için ne anlama geldiğini açıklayacak.
Metaverse nedir?
Basitçe söylemek gerekirse, metaverse, kullanıcıların sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) kullanarak kendilerini içine çekebilecekleri çevrimiçi bir dijital dünyadır. Metaverse’de kullanıcılar, başkalarıyla ve çevrelerindeki kişilerle etkileşime girebilecekleri 3 boyutlu bir dünyada hareket eden avatarlar oluşturur.
Metaverse kavramı yeni değil ve terim aslında 30 yıl önce bilim kurgu dünyasında ortaya çıktı. Ürkütücü derecede doğru olan roman, metaverse’ü VR kulaklık takan kullanıcılar tarafından erişilebilen paralel bir çevrimiçi dünya olarak tanımladı.
Buraya kadar bilim kurgu gibi geliyor değil mi? Metaverse gerçek olmak üzere ve bazıları bunun zaten çoktan gerçekleştiğini idda ediyor.
Bir basın bülteninde Facebook (şimdi Meta), metaverse’ü sizinle aynı fiziksel alanda olmayan diğer insanlarla oluşturabileceğiniz ve keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alan olarak tanımladı. Arkadaşlarınızla takılabilecek, çalışabilecek, oynayabilecek, öğrenebilecek, alışveriş yapabilecek ve daha pek çok şey yapabileceksiniz.
Bugün metaverse hakkında konuştuğumuzda, en somut örnekler, giderek daha karmaşık çevrimiçi dünyalar yaratmak için sanal gerçekliği kullanan Roblox, Minecraft ve Fortnite gibi platformlardır.
Bu platformlarda kullanıcılar sanal bir dünyada hareket eder, avatarlar oluşturur ve başkalarıyla etkileşime girer; hatta ürün satın alabilir ve sanal etkinliklere ve deneyimlere katılabilirler.
Bunları henüz duymamış olsanız bile, bu alanlarda büyük bir potansiyel pazar var ve Roblox Nisan 2021’de 202 milyon aktif kullanıcıya sahipti.
Metaverse Açıklandı
Gerçeği bilim kurgu olanaklarından ayırmak ve metaverse’in ne anlama geldiğini tanımlamak zor bir iştir, çünkü kısmen Facebook (Meta) ve Microsoft gibi şirketler kendi sürümlerini oluşturmak için çalışıyorlar, bu da terimin akıcı ve sürekli değiştiği anlamına geliyor.
Girişim kapitalisti Matthew Ball, metaverse’lerin bazı temel özelliklerini özetledi:
- İnteraktif bir çevrimiçi dünya; Kullanıcılar, oluşturma, satma ve başkalarıyla etkileşim kurma fırsatlarıyla, gerçek hayata benzer bir ortamda hareket edebilmeli. Aynı benzerlikte de etkileşimde bulunabilmelidir.
- Gerçek zamanlılık; Meta veri deposu, gerçek dünyayla eşleşen bir zaman kavramına sahiptir.
- Her zaman etkin; Seçeneklerin sınırlı olduğu başlangıç, orta, bitişin olduğu bir oyunun aksine, meta veri deposu hiç bitmemelidir. Meta veri deposunu ‘tamamlamak’ mümkün değildir. Kullanıcılar onları terk ettiğinde bitmez ve süresiz olarak devam eder.
- Kullanıcıların bireysel ajansları vardır; Meta veri deposunda ne yapmak istediklerini seçebilirler ve aynı anda ayrı şeyler yapabilirler. Kullanıcılar ayrıca kendilerinin ve diğer kullanıcıların keyfini çıkarabilecekleri kendi içeriklerini oluşturabilirler.
Metaverse Pazarlama Nedir?
Pazarlamacılar her zaman en son teknolojik gelişmelerden haberdar olmaya çalışırlar. Bu nedenle metaverse pazarlama olasılığının dijital pazarlama dünyasında sıcak bir konu haline gelmesi şaşırtıcı değildir.
Gerçek ve sanal dünya arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Metaverse, insanların daha fazla zaman harcadıkları, markaları deneyimledikler, sanal ürünler satın aldıkları yer olmaya hazırlanıyor.
Markalar, meta evreni en hevesli benimseyenler olarak bir çaba içine giriyor. Z kuşağı hedef kitlesiyle alakalı kalmak için dijital pazarlama stratejilerini meta evrene doğru yönlendiriyor.
Z kuşağı tüketicileri, metaverse’de sosyal etkileşim kurmak için gerçek hayattan iki kat fazla zaman harcar. Birçok kullanıcı genç olsa da, etkileri ve satın alma güçleri ancak zamanla artacaktır.
Bir sonraki yazımızda Metaverse Pazarlama için birkaç ipuçlarını paylaşıyor olacağız. Bizi Blog sayfamızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın. Ayrıca içeriğin kaynağını, bağlantıya tıklayarak incelemeyi ihmal etmeyin.